O inițiativă pentru consolidarea
unei platforme civico-politice pentru
însănătoșirea vieții sociale, politice și economice
în perspectiva anului electoral 2024

Logo

"O inițiativă pentru consolidarea
unei platforme civico-politice pentru
însănătoșirea vieții sociale, politice și economice
în perspectiva anului electoral 2024"

Analize

Posts

Conferinta Intersindicala Nationala 2024

2024-03-13T17:00:50

În perioada 23-25 februarie 2024, la Craiova, a avut loc a treia ediție a Conferinței Intersindicale Naționale cu Participare Internațională (CINPI), la care am participat alături de alte organizații civice și reprezentanți ai sindicatelor din învățământ superior, cercetare științifică, telecomunicații, sănătate și agricultură. Față de edițiile precedente, CINPI-3 aduce ca element de noutate abordarea interesului politic al organizațiilor sindicale în privința modelării societății în care trăim și preocuparea majoră față de conflictele militare din lume, inclusiv războiul din Ucraina și genocidul din Palestina.

Diversitatea domeniilor de activitate ale organizațiilor sindicale reprezentate la această conferință, alături de participarea asociațiilor, ziariștilor și prezența unui observator de integritate recunoscut la nivel național, demonstrează hotărârea organizatorilor de a aborda tematica acestei conferințe într-un cadru cât mai amplu posibil, departe de a se limita doar la organizații sindicale. Căci, într-adevăr, când discutăm împreună despre societatea pe care ne-o dorim și la care visăm de decenii, când amenințarea războiului aduce inevitabil pierderea de vieți omenești și distrugeri materiale, dar și a relațiilor interumane, nu putem gândi altfel decât în calitate de cetățeni.

Oriunde în lume, războiul este sursa distrugerii și a tragediilor umane, susținând în același timp profitul marilor corporații și a intereselor imperialiste. Participanții au evidențiat că războiul din Ucraina are drept cauză principală interesele imperialiste dintre SUA și Rusia, iar NATO respinge orice inițiativă pentru instaurarea păcii, alimentând în continuare acest război, avansând prin vocile oficialilor de rang înalt, un posibil atac al Rusiei împotriva Europei, situație istorică, geopolitică și economică mai mult decât improbabilă. Oamenii sunt mereu victime ale acestor conflicte, afectând nu doar Ucraina, ci și țările membre NATO, iar în anul electoral european 2024 observăm o politică inconștientă de inoculare a fricii în rândul votanților pentru o manipulare meschină a voturilor și menținerea la putere a grupărilor care au adus sărăcie și destabilizare în Europa.

În cazul genocidului pe care Israel îl face împotriva poporului palestinian, cu sprijinul țărilor vestice, a fost subliniată necesitatea eliberării tuturor deținuților, retragerii imediate a trupelor israeliene, încetarea imediată a ostilităților, oprirea bombardamentelor și ridicarea imediată a blocadei din Fâșia Gaza.
În mijlocul crizei umanitare prelungite din Fâșia Gaza, care acum depășește 140 de zile, bilanțul victimelor palestiniene a crescut alarmant, ajungând la peste 38.000, inclusiv peste 13.000 de copii afectați. Situația gravă este evidențiată și de numărul mare de răniți, care depășește 70.000, și de cifra impresionantă de peste 2.000.000 de palestinieni care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. În plus, distrugerile masive includ peste 75.000 de locuințe, 223 de spitale și centre medicale, 328 de școli și 379 de lăcașuri de cult, distrugeri raportate în ultimele luni în Fâșia Gaza, potrivit Euro-Med Monitor.

Participanții au pledat ferm pentru reluarea negocierilor între părțile implicate și pentru instaurarea păcii. Aceștia au subliniat că războiul aduce beneficii doar complexului militaro-industrial, accentuând crizele în cadrul sistemului capitalist ce afectează sute de milioane de oameni la nivel global.

În luările de cuvânt ale participanților s-au semnalat o gamă largă de probleme, disfuncționalități sau cazuri de corupție. În mod logic, am constatat cu toții că subiectul preocupării noastre înseamnă de fapt provocarea zilnică de a face față sfidării autorităților, a costurilor mari ale vieții, a distrugerii sistemelor de educație, sănătate, legiferarea prin parlament în beneficiul grupurilor de interese ilegitime, blocarea de facto a drumului spre justiție. Analiza aprofundată a participanților în cele trei zile ale conferinței a arătat că trăim o criză sistemică, o prăbușire a echilibrului puterilor în stat și fraternizarea sistemului de justiție cu mafia politică. Într-un astfel de moment al colapsului instituțiilor, a puterilor în stat și a democrației, societatea s-a trezit captivă unui sistem politico-judecătoresc de tip infracțional, și nu mai vede soluții pentru o viață demnă pentru ei și copiii lor. Practic, statul cu instituțiile și autoritățile sale și cele trei puteri în stat au declarat război cetățenilor cinstiți. Soluția la o astfel de problemă este clar una politică, “asanarea” morală a puterilor statului, a instituțiilor și a autorităților. Acest lucru se poate face pașnic, prin alegeri.

Cu mai mulți ani în urmă, chiar de la organizarea primei conferințe intersindicale, au existat discuții cu privire la stânga românească și formațiunile politice care au pretenția de a asigura această reprezentare, unde s-a concluzionat că politica postdecembristă a variat în limite înguste, fiind caracterizată printr-o lipsă desăvârșită de alternative politice viabile. Electoral, toate alegerile precedente au însemnat doar identificarea ”răului mai mic” sau a modului de răzbunare al formațiunilor politice precedente.

Iată motivele – cunoscute, înrădăcinate, cu rang de tradiție – pentru care sindicatele prezente au căzut de acord să atace această cutumă și să aspire la reprezentanții ajunși chiar și în Parlamentul României, în baza unei strategii îndrăznețe și rapide care ar putea asigura un succes de moment, dar NU unul de durată. Această acțiune poartă semnificația unei atitudini revanșarde asociate anului electoral și pare că sindicatele independente pornesc la drum pentru a-și testa capacitatea organizatorică extinsă asupra zonei civice. Această acțiune unică, aș spune istorică, angajată de sindicate în sfera civică, cu implicații politice, trebuie neapărat urmărită și studiată cu atenție.

Însă fundamentul asigurării reprezentării intereselor clasei celor care lucrează NU se poate realiza în grabă, prin soluții pompieristice. Nu ar fi rău, pentru început, ca structura legislativă, autoritățile centrale și locale, să fie penetrate de câțiva pivoți sprijiniți de sindicatele independente, nu cele cumpărate.

Aceștia sunt ”pivoții”, exemplele care pot deveni un autentic cap de pod și dovada indubitabilă așteptată de electorat în privința afirmației categorice ”Da, ne facem bine!”.

Indiferent de rezultatul acestui experiment sindical, sindicatele independente românești vor avea de soluționat o provocare depășită de colegii lor din alte țări de pe mapamond: înființarea unei formațiuni politice autentice, o stângă autentică, puternică, muncitorească.

Să pornim în acest an, de la această conferință, folosind platforma cetățenească LEFT, atacul asupra cauzei politice care ne asaltează în fiecare zi cu efecte neplăcute în plan social, economic sau profesional.

Să începem să ”NE FACEM BINE !”

🚩GO LEFT!

Donează

Devino Membru

Ia legătura cu coordonatorii platformei LEFT

e-mail:
contact@left.org.ro

Facebook
Instagram
YouTube
TikTok
Discord